top of page

Uppsala Tur Rehberi ve İpuçları



Uppsala'yı bir yerlisi gibi, bir dostunuzla gezmek gibi bir blog yazısı ve harita hazırladım, umarım beğenirsiniz! Uppsala'da Gezilecek Yerleri bu haritadaki konumları kaydederek kullanabilirsiniz 😍



Merhabaaa! Demek Uppsala'ya geldiniz, neredeyse ikinci memleketime hoşgeldiniz! Direkt konumlara gitmek isterseniz sizi aşağıdaki açıklamalarla ve tavsiyelerle dolu haritaya alalım. Yoksa, başlıyoruz:

 

Öncelikle Uppsala, Stockholm'den trenle 35 dakika, Stockholm Arlanda havalimanından ise trenle 25, otobüsle 45 dakika. Tren biletlerini SJ uygulamasından veya sj.se'den alabilirsiniz. Otobüs biletlerini Uppsala toplu taşıma uygulaması UL'den alabilirsiniz, Uppsala içerisinde de bu uygulamayı kullanabilirsiniz.

 

Mayıs'ta bile kar yağabildiğini unutmayalım, o yüzden buna uygun kıyafetlerle gelelim sevgili dostlarım.

 

Mekanlara gelecek olursak, Uppsala bir akademi şehri. Yani doktora yapanlar, profesörler ve öğrencilerle dolu olduğundan fiyatları Stockholm'e göre çok daha uygun. Üstelik çoğu yer yürüme mesafesinde ve Viking meraklılarını sevindirecek tarihi alanlarla dolu.

 

Tarih merakınız varsa gezmeye 1400'lü yıllarda kurulan, Celcius ve Linne gibi bilim adamlarını görmüş geçirmiş olan Uppsala Universitesi'nden başlayıp, hemen yanındaki dev katedrale uğrayıp, şehir merkezindeki müzeleri turlayabilirsiniz. İkinci gün, uzun bir yürüyüşle veya bir vasıta ile Gamla (Old) Uppsala'ya gidip şehrin Viking kısmını görebilirsiniz. Çok bir beklentiniz olmasın aslında, toplu Viking mezarı tepeciklerinde yürüyüş ve müze dışında bir şey yok o tarafta. Asıl eğlenceli olay, Uppsala'da yürürken random Viking taşlarına denk gelmek. Çoğu taş nispeten yeni çağ Vikinglerine ait olsa da bence çok eğlenceli. Bu turistik haritayı da buradan inceleyebilirsiniz. Bu harita, aşağıdaki mekan önerileri haritasından farklı.

 



Yeme içmeye gelirsek, eğer yaşınız 40'ın üzerinde değilse Öğrenci Nation'larına birkaç günlük/ 1 haftalık üyelik yaptırarak daha da ucuz nation yemek ve  publarından faydalanabilir, birkaç günlüğüne Uppsala öğrenci hayatını eski mi eski, köklü mü köklü nation binalarında deneyimleyebilirsiniz. Nation'lar tamamen öğrenciler tarafından yönetiliyor, yıllardır. Giriş kartınızı fiziksel olarak bu adresten alabilirsiniz fakat açılış - kapanış saatlerini kontrol edin mutlaka: Studentkar konumu (Uppsala öğrencisiyseniz direkt nation'lardan dönemlik kartınızı alabilirsiniz)

 

Bunun dışında, aşağıdaki haritadaki konumları Yemek - Alkollü Seçenekler - Kahve olarak ayırdım ve her konuma notlar ekledim. Bu haritanın highlight ve önemli tavsiyeleri:

 

1- Öğle yemeği saatlerini kaçırmayın (genelde 11:30-14:00) zira öğle menüleri en uygun fiyatlı F/P öğünler oluyor. (Ortlama 110-130 SEK civarı açık büfe, kahve dahil öğünler)

2- Suya lütfen para vermeyin ve çeşmeleri kullanın

3- Çoğu yerde filtre kahve ve çay refill seçeneği ile geliyor, siz bir sorun ve bundan faydalanın :)

4- Genel İsveç kuralları sayfamı ziyaret edin! :)

 

5- Landings'de İsveç'e özel Princess Cake'i deneyin.

6- Pong'da Thai mutfağı açık büfe öğle yemeğini deneyimleyin.

7- Ohvandahls'da ve Günterska'da olabilecek en geleneksel İsveçli kahve/çörek deneyimini yaşayın.

8- Fast food canınız çekerse mutlaka Max'tan alın başka yere gitmeyin (McDonalds veya BurgerKing gibi)

9- Dere kıyısında yürüyün ve ısıtmalı heykelin üzerinde oturun (çünkü bence çok komik)

10- Üniversite ve Carolina R. Kütüphane binalarına mutlaka girin.

 

Uppsala haritamı daha sonrası için kaydedebilir, gittiğinizde direkt kullanmaya başlayabilirsiniz. Yerel tavsiyelerimle birlikte Google Maps yorumlarına da bakmanızı tavsiye ederim, çoğu mekan menülerini websitelerinde veya maps'te paylaşmış oluyor. Kendinize çok iyi bakın ve iyi gezmeler! :)




 

0 yorum

Comments


bottom of page